Mi az a Fintech?

Mi az a Fintech?

Blog Találatok: 944

A technológiai innovációk megjelenésével és fejlődésével párhuzamosan a pénzügyi szektor változása és megújulása folyamatos. A digitális pénzügyi megoldások (Financial Technology/Fintech) megjelenése számos újítást hozott a pénzügyek világában, melyek a folyamatok felgyorsítása, egyszerűbbé és olcsóbbá tétele köré épülnek.

Az adatelemzés, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia mellett az ügyfél-élmény növelése is egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a fintech megoldások kidolgozása és működetetése során. A robottanácsadástól kezdve a kriptovalutákon keresztül számos területet érintenek ezek pénzügyi technológiák. A Fintech területen elsősorban startupok jeleskednek, akiket az Európai Unió is jelentős mértékben támogat irányelveivel (lásd PSD2 irányelv).

A fintech megoldások számos országban elterjedtek, a fejlett és a fejlődő országokban is megjelentek, így globális jelenségként tekinthetünk rá. A befektetési tanácsadás és a hitelezés kiemelten érintett a fintech megoldások során.fintech

 

A következőkben pár, a fintech világához kapcsolódó megoldást mutatunk be röviden:

 

A magyar fintech megoldások száma is folyamatosan növekszik, melyek közül egy párat mutatunk be most nektek:

Természetesen számos egyéb megoldás megoldás létezik és lép érvénybe folyamatosan. A fintech startupok jelentőségét a hagyományos pénzintézetek is kezdik felismerni. Számos együttműködési lehetőség van a két említett szektor között, melyek a jövőben további lehetőségeket generálnak a pénzügyek digitális intézése céljából. Az ügyfelek bizalma egyelőre a banki szektorban magasabb szintű, és a bankokkal való együttműködés ezért is csábító számos FinTech startupnak.

 

A FinTech utalhat digitális pénzügyi szolgáltatóra, amely a hagyományos pénzügyi szolgáltatókhoz (pl. bankokhoz) képest a legújabb technológiákat használja innovatív, magas ügyfélélményt biztosító pénzügyi szolgáltatások nyújtására.

 

A FinTech szegmens köré szerveződő vállalatok megjelenése és térnyerése a jelenlegi kutatások alapján nem jelenti azt, hogy a hagyományos banki szektor megszűnne, viszont számos téren kihívást jelentenek a bankok számára a piaci verseny során, és ezáltal a bankokat is újításokra és változásokra kényszerítik. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kiemelten foglalkozik a Fintech megoldásokkal, ennek köszönhetően még egy innovációs központot is létrehozott a fejlődés támogatásának érdekében.

A technológia gyors fejlődésének és a globalizáció hatásának köszönhetően a pénzügyi szektor jövője nehezen kiszámítható, azonban abban biztosak lehetünk, hogy a fintech megoldások jelentős nyomot fognak hagyni a pénzügyi világ alakulásában és történelmében.

 

Forrásjegyzék:

Bevezetés a FinTech világába
Szép új digitális világ?
A MagNet Bank ügyfelei
Online magyar fizetőkapu
Digitális pénzek
FinTech szótár 

Letöltés dátuma: 2020.08.21.

Nyomtatás