Társadalmi felelősségvállalás egy szakkollégista perspektívájából ~ Adél

Társadalmi felelősségvállalás egy szakkollégista perspektívájából ~ Adél

A társadalmi érzékenységgel és társadalmi felelősségvállalással már kiskoromban találkoztam, bár akkor még fogalmam sem volt arról, hogy ezek a kifejezések mit is jelentenek igazán. Amikor egyetemre járunk, szeretnénk megtalálni azt a szakterületet, ami iránt igazán érdeklődünk, ahol el tudjuk képzelni magunkat akár több tíz év múlva is, ami felé elköteleződhetünk.

Ezek az évek egyrészt arról szólnak, hogy megtaláljuk azt a jövőképet, aminek része a saját pénzügyi biztonságunk, a saját karrierünk, a saját életutunk, azonban értelmiségi fiatalként kötelességünknek érzem, hogy hátrébb lépjünk és kitekintsünk a saját valóságunkból. Kötelességünk, hogy erőnknek és eszközeinknek megfelelően értelmezzük a társadalmi felelősségvállalást, továbbá, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy segítsünk másoknak. 

142674418 1921184941357294 3693029381407060479 n1

 

Az "Egyetemisták a Pénzügyi Kultúráért" egy olyan projekt, amelynek során olyan tudást adunk át középiskolás diákoknak, ami manapság már elengedhetetlen a mindennapokhoz. A gazdasági szakokon természetes, hogy tanulunk a hitelekről, megtakarításról, a legújabb pénzügyi lehetőségekről, azonban ez az ismeret nagyon sok fiatal számára elérhetetlen. Elesnek azoktól az információktól, amelyek segítségével sikeresen vállalkozást tudnának indítani, vagy a legjobb opciót választanák vagyonuk befektetésére. 

A tananyaggal, amit 45 percbe próbálunk besűríteni nem az a célunk, hogy teljeskörű oktatást nyújtsunk nekik, azonban igyekszünk minél interaktívabb eszközöket alkalmazni, hogy felkeltsük a diákok érdeklődését, továbbá kihangsúlyozzuk ezen ismereteknek a fontosságát.

Szakkollégistaként nem kérdés, hogy ha van rá lehetőségünk, akkor hozzájárulunk-e a középiskolások pénzügyi képzéséhez. A látogatott intézmények vezetői, a tanárok mindig nagyon segítőkészek és együttműködőek, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke és célja. Részben ez hajt minket évről-évre, hogy ne álljunk le, hanem folytassuk, sőt, fejlesszük ezt a projektet. A társadalmi felelősségvállalás globálisan is egyre fontosabb. Nehezen találunk olyan vállalatot, aki ne foglalkozna vele valamilyen szinten, de fontos megkülönböztetni azokat, akik PR fogásként használják fel a jelenséget, de nem teremtenek értéket. A projektünk létrehozásával részben saját magunknak adtuk meg lehetőséget a további értékteremtésre, és emellett még rengeteg módon tudjuk szélesíteni ezt a tevékenységünket annak függvényében, hogy mire van szükség igazán. A szakkollégiumok országszerte foglalkoznak a társadalmi felelősségvállalással, mint a szakmaiság és közösség melletti harmadik, de ugyanakkor teljesen egyenrangú pillérrel. Ha egy szakkollégiumhoz tartozunk, akkor adott az eszköztár, azonban mindig fontos a fejlődés és az előrelépés.

Az új ötleteknek mindig szabad utat kell kapniuk, hogy évről-évre egyre hatékonyabb és sikeresebb lehessen a segítségnyújtásunk.

Nem elhanyagolható, hogy mi mennyit tudunk a projekt által fejlődni, de ahhoz az első lépést, ahogy említettem már, "hátrafelé" kell megtennünk. Sok mindenben fontos, hogy a saját nézőpontunkat megtartsuk, hogy igyekezzünk a saját érdekeinket figyelembe venni, de a társadalmi felelősségvállalás ez alól kivétel, másképpen nem is működhet. Nagyon jó érzés az, amikor együtt segíthetünk másoknak, és amikor a visszajelzésekből kiderül, hogy valóban elindult egy folyamat a fejlődés felé.

Sárközi Adél

Marketing MSc
Budapesti Corvinus Egyetem


Nyomtatás   E-mail