"A lelkesedés ragadós" ~ Bende

"A lelkesedés ragadós" ~ Bende

A FAKT társadalmi felelősségvállalási munkája már azelőtt lenyűgözött, hogy csatlakoztam volna a szervezethez. Az Egyetemisták a Pénzügyi Kultúráért programról hallva, elsőéves egyetemistaként el sem tudtam képzelni, hogy néhány hallgató hogyan tud egy ekkora projektet megvalósítani.

 

A célkitűzés az első pillanattól kezdve nagyon tetszett, és úgy gondoltam, hogy ez a program is azt jelzi, hogy milyen nagyszerű emberek alkotják a szervezetet, akik ki mernek állni egy osztály elé előadni, és teszik mindezt olyan gyakran, hogy mára diákok ezreit tudták elérni.

Miután felvételt nyertem a szakkollégiumba, előttem is megnyílt a lehetőség, hogy részt vegyek a program oktatási alkalmain. Az elején tartottam a dologtól, továbbra is óriási feladatnak tűnt, hogy egy ismeretlen osztály előtt próbáljam elmagyarázni az alapvető pénzügyi ismeretek lényegét. A tudat, hogy ez a tudás kiemelkedően fontos lehet a diákok későbbi életében először ijesztőnek tűnt, hiszen nagy felelősség van minden oktató tag vállán. 

Ez később azonban kifejezetten motivált, azt érezhettem, hogy lehetőség van valami igazán hasznosat átadni a diákoknak. 
142710697 249513613206936 8294507575606730806 n1

Az első alkalom, amikor részt vettem egy ilyen órán, páratlanul pozitív élmény volt számomra. A rám osztott rész elmondása közben néhány percig magaménak tudhattam egy osztály figyelmét, és lehetőségem volt arra, hogy valami újjal bővítsem a tudásukat, amely remélhetőleg hosszú ideig velük marad .  

Ez az érzés felvillanyozott, innentől igyekeztem a lehető legtöbbször részt venni az alkalmakon, és minél jobban, érthetőbben átadni az anyagot. 

A lelkesedés pedig ragadós, mindig öröm volt látni, hogy más tagok is milyen nagy élvezettel vesznek részt a programban, a projekt felelősei pedig fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy minél több diákhoz eljuthassunk, illetve hogy a program folyamatosan fejlődjön. 

Minden további oktatási alkalom hasonlóan nagy élmény volt számomra, de jobban belegondolva nem csak egy jó élményt kaptam, illetve nem csak annyiban fejlődtem, hogy jobban el tudom magyarázni az anyagot. Legalább ilyen fontosnak tartom, hogy ezen alkalmakon kapcsolatot tudtam teremteni a diákokkal, ha csak rövid időre és nem is igazán mélyen, de ráláthattam arra, hogy hogyan telnek az ő középiskolás mindennapjaik. 

Sokféle iskola és diák hangulatát láthattam, amit felbecsülhetetlen, a személyiségemet és gondolkodásmódomat nagyban fejlesztő tapasztalatnak tartok.

Büszke vagyok arra, hogy részese lehetek az Egyetemisták a Pénzügyi Kultúráért programnak. Úgy gondolom, hogy a program által hasznos tudást juttathatunk el egy olyan széles közönségnek, akik ezt hasznosítani is tudják majd. Mindemellett mi, a programban részt vevő tagok is rengeteget profitálhatunk belőle, különösen a társadalmi érzékenység és az empátia területén. Ezen tulajdonságaink fejlődését talán mi magunk nem is vesszük mindig észre rögtön, de elengedhetetlenek ahhoz, hogy a jövőben felelős értelmiségiként tevékenykedhessünk. 

Kalmár Bendegúz

Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés MSc
Budapesti Corvinus Egyetem

Nyomtatás   E-mail