"Ki tanít kicsodát?" ~ Ádám

"Ki tanít kicsodát?" ~ Ádám

"Ki tanít kicsodát?". Számtalanszor elgondolkoztam ezen a kérdésen akár egyetemi óráimon, akár az általunk tartott órákon...

Komoróczy Ádám vagyok és jelenleg a negyedik évemet végzem a Budapesti Corvinus Egyetemen. Két évvel ezelőtt nyertem felvételt a Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága Szakkollégiumba, mely két év rávilágított, hogy milyen sokat is tehetünk egymásért és a társadalomért közösen. Mielőtt a közgazdaságtudományi egyetemre jelentkeztem rengeteg dolog kavargott a fejemben, hogy mit is szeretnék csinálni, mi is szeretnék lenni, ha nagy leszek. Megfordult a fejemben, hogy legyek vegyészmérnök, vadászpilóta, hobbiból pedig mixer, de akár profi kosárlabdázó is, végül pedig gazdaságelemző.

Megannyi ötlet és lehetőség forgott végig fogaskerekeimen, de egy dologban mindig biztos voltam. 

Hihetetlenül szeretek másokat tanítani.  

142102786 165452248390208 3751377458942311613 n1

 

Először az osztálytársaimmal kezdődött, akikkel matek dolgozatok előtt leültünk és átismételtünk mindent, ami addig fajult, hogy több embernek az érettségi előtt is segítettem. Útközben a pedagógus édesanyám tanítványainak és közeli családi ismerősöknek is elkezdtem segíteni és reméltem, hogy az egyetemen is tehetek valamit társaimért. 

Az első félévem egyetemistaként viszont nem volt tanulmányi szempontokból a legkiemelkedőbb. Elveszettnek éreztem magamat és a romló teljesítményem miatt mások segítése is megkérdőjeleződött bennem. Ekkora találtam rá a FAKT-ra és ezzel együtt újra önmagamra. A tanulmányaim is újra felfelé ívelődtek, de az "Egyetemisták a Pénzügyi Kultúráért Projekt" keretében visszataláltam az oktatáshoz.

Az elmúlt - kicsit több, mint - másfél évben több alkalommal is oktathattam többedmagammal gimnazista és szakközépiskolás tanulókat pénzügyekről és a felvételi rendszerről. Ez pedig arra ösztönzött, hogy az egyetemen fiatalabb évfolyamoknak is segítsek több tárgyban is megszerezni azt a tudást, amelyben egy évvel előtte nekem is többek segítettek.

A Projekt keretében éves szinten több száz diákhoz jutunk el és segíthetünk olyan dolgokban, melyek számunkra evidensnek tűnnek, de érettségi előtt álló diákok számára rengeteget jelenthet, mielőtt kilépnek a nagybetűs Életbe.Segítünk elhelyezni fejben, hogy hogyan történik egy hitelezés, mit is takar pontosan az adórendszer, mit csinál a Magyar Nemzeti Bank, de a modern banki újításokról és a feketegazdaságról is szívesen beszélünk nektek! Számomra ez a tény, a ti érdeklődő arcaitok, kérdéseitek és a tanítás újra felfedezése jelentik minden alkalommal a projekt lényegét és működésének kulcsát.

"Ki tanít kicsodát?" gondolkozom el újra a kérdésen. Vajon csak az taníthat másokat, aki a terem másik oldalán áll? 

Komoróczy Ádám

Gazdaság-és pénzügy-matematikai elemzés MSc
Budapesti Corvinus Egyetem

Nyomtatás   E-mail