Tudatosan, lépésről lépésre ~ Adél

Tudatosan, lépésről lépésre ~ Adél

Sziasztok!

Kelemen Adél vagyok, a Budapesti Corvinus Egyetem harmadéves alapszakos hallgatója. Lehet, hogy furcsán hangzik, ha azt mondom, már kiskoromtól kezdve készültem a gazdasági pályára, de ha úgy vesszük, van benne igazság. 

Szüleim nyíltan beszéltek otthon munkaügyekről és pénzügyekről, így, ha eleinte még nem is értettem, sokadik alkalommal már tisztában voltam néhány "felnőttes" szó jelentésével. A rengeteg fontos dolog közül legelőször azt tanultam meg, hogy a hitel nem ördögtől való, valamint, hogy a nettó bér az, amit kézhez kapok majd. Valószínűleg ez az indirekt pénzügyi oktatás is hozzájárult ahhoz, hogy végül gazdasági szakgimnáziumba, majd egyetemre mentem. 

 

142054637 112303174063187 9195550930197585933 n1

 

Az én példámmal ellentétben sok diák teljesen más tudomány iránt érdeklődik, így előfordulhat, hogy gazdasági kifejezésekkel egyáltalán nem, vagy csak ritkán találkozik. Még ha egyes szakmákhoz nem is kell elsajátítani pénzügyi tudást, a munka világában elkerülhetetlen a pénzügyekkel való találkozás. Itt jön a mi szerepünk. Szakkollégiumunk tagjaival azért járjuk lelkesen a középiskolákat, hogy olyan alapvető pénzügyi tudást adjunk át, amit sokszor iskolai keretek között nem kapnak meg a diákok. Sajnos csak 45 perces előadások megtartására van lehetőség, amik során teljeskörű oktatást nem tudunk nyújtani, de ha lehetne, naphosszat mesélnénk a diákoknak személyes történeteinken keresztül pénzügyi applikációkról, a munkaerőpiac veszélyeiről, vagy a pénzügyi tudatosságról.

Mi töltjük be azt a szerepet a diákok életében, akik által első, vagy sokadik alkalommal hallanak pénzügyekről, de mindkét eset fontos számukra.

A diákok kérdései és érdeklődő, vagy rádöbbenő tekintetei motiválnak az órák megtartásában, azt hiszem, mindannyian ezért visszük évről évre tovább az "Egyetemisták a Pénzügyi Kultúráért" projektet.

Kelemen Adél

Gazdálkodási és Menedzsment BSc
Budapesti Corvinus Egyetem

Nyomtatás   E-mail